Η εμπειρία της μάθησης για ένα παιδί τον πρώτο χρόνο θέτει τα δια βίου θεμέλια για αυτόβουλη κίνηση και κοινωνική συναναστροφή. Η γλώσσα του αγγίγματος και της κίνησης που επικοινωνείται από τους γονείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εσωτερικοποιείται από τον βρεφικό εγκέφαλο και επηρεάζει όλα όσα θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα βρέφη δεν μαθαίνουν όταν είναι απομονωμένα. Η σχέση τους με τους γονείς τους δημιουργεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, ερεθισμάτων και συναισθηματικής ρύθμισης που είναι το ιδανικό πλαίσιο μάθησης και ανάπτυξης γι΄αυτά. Και η γονεϊκή συμμετοχή -ακούω, παρατηρώ και δρω – είναι καθοριστική για αυτόν τον δεσμό.
Για πολλούς γονείς οι γνώσεις και οι προσδοκίες που τους καθοδηγούν στο ρόλο τους πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπες με το πώς βλέπουν τις προσωπικές ανάγκες του παιδιού τους. Η μέθοδος Child’Space παρέχει ένα πλαίσιο για τους γονείς που θέλουν να αναπτύξουν τη διαίσθησή τους και να εμπιστευθούν το προσωπικό τους κριτήριο. Τους καθοδηγεί στη πρώτη ‘γλώσσα’ της ανάπτυξης δείχνοντας πως ο λόγος, οι εκφράσεις του προσώπου, το άγγιγμα, η κίνηση, ο ρυθμός και το τραγούδι μπορούν να γίνουν τα πρώτα ερεθίσματα αυτής της διαδρομής.
Επιπλέον, η ανταπόκριση των γονέων στα ενδιαφέροντα που αναπτύσσει το παιδί τους, ο τρόπος να εξελίσσουν τις δραστηριότητές του και να εστιάσουν στις ικανότητές του, βρίσκονται στον πυρήνα της μεθόδου Child’Space Chava Shelhav Method.
Διαφορετικά ερωτήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο χρόνων, όπως: γιατί στο βρέφος μου δεν αρέσει να ξαπλώνει μπρούμυτα; τι γίνεται όταν δεν μπορεί να καθίσει μόνο του; Τι μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι “πετάω κάτι κάτω και το ξαναπιάνω”; Τι μαθαίνει με το να πέφτει και να σηκώνεται; Πώς σχετίζεται ο συντονισμός χεριού και ματιού και η λήψη στερεάς τροφής; Γιατί είναι σημαντικό το στάδιο του μπουσουλήματος και πώς ενθαρρύνεται; Ποιοι είναι οι προτιμότεροι τρόποι να κρατήσω ένα βρέφος; Γιατί το νήπιο περπατάει στις μύτες των ποδιών του;
Μέσα λοιπόν από τις συναντήσεις που κάνουμε με τον γονιό και το βρέφος του, η μέθοδος Child’Space απαντά σε θεωρητικό, αλλά κυρίως πρακτικό επίπεδο. Προτείνει στους γονείς τρόπους να το παρατηρούν, να το υποστηρίζουν, άλλοτε καθοδηγώντας και άλλοτε επιτρέποντάς του το χώρο και τον χρόνο να βρει τη λύση μόνο του, χτίζοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του. Έτσι, παρατηρώντας τις μικρές λεπτομέρειες για το πώς τα βρέφη μαθαίνουν να κινούνται και να παίζουν, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την μοναδική προσωπικότητα του παιδιού τους από πολύ νωρίς.
Με τη μέθοδο Child’Space Chava Shelhav Method, οι γονείς διδάσκονται πώς οι καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας και τα παιχνίδια με το βρέφος τους μπορούν να προάγουν τις υπό εξέλιξη κινητικές, γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους ικανότητες.